preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktora Cara Emina Lovran

Login

e-Škola

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta

       o2 top up online

UDŽBENICI

 

za novu školsku 2023. - 2024. godinu
 

KALENDAR RADA

 
JELOVNICI

RASPORED ZVONJENJA

STARIJI RAZREDI

ULAZAK: 7,50

1. SAT: 8,00 - 8,45

2. SAT: 8,50 - 9,35

3. SAT: 9,40 - 10,25

VELIKI ODMOR

ULAZAK: 10,45

4. SAT: 10,50 - 11,35

5. SAT: 11,40 - 12,25

6. SAT: 12,30 - 13,15

7. SAT: 13,20 - 14,05


MLAĐI RAZREDI

ULAZAK: 7,50

1. SAT: 8,00 - 8,45

2. SAT: 8,50 - 9,35

VELIKI ODMOR

ULAZAK: 9,55

3. SAT: 10,00 - 10,45

4. SAT: 10,50 - 11,35

5. SAT: 11,40 - 12,25

6. SAT: 12,30 - 13,15

VOZNI RED AUTOBUSA

LINIJA 32 i 32A

LINIJA 36

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ŠTO JE TIPIČNO ZA AUSTRIJU?

SACHER TORTA

Vjerojatno jedna od najpoznatijih torti na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Učenici 5.a razreda koji pohađaju
INA Kultura i civilizacija njemačkog govornog područja uživali su u ovoj slatkoj deliciji koju su sami izradili.


Prvi puta osmišljena prije oko 180 godina, Sacher torta je postala jedna od najpoznatijih na svijetu. Ta ukusna kreacija od čokoladnog biskvita premazanog pekmezom od marelice i prelivenog čokoladnom glazurom danas je slatki simbol austrijske metropole. Sacher torta se svojom savršenom jednostavnošću upisala na listu najslavnijih delicija svijeta.

   

Uz nastanak torte veže se i zanimljiva priča. Pripremajući banket za uvažene goste, tadašnji je državni kancelar austrijskog carstva, princ Klemens Wenzel von Metternich, naredio kuhinjskom personalu da pripremi gozbu za pamćenje, s posebnim naglaskom na desertu. Zbog iznenadne bolesti glavnog kuhara, velika je odgovornost snašla 16-godišnjeg kuhinjskog naučnika Franza Sachera koji se vješto suočio s izazovom. Iskoristivši sastojke koji su mu se našli pri ruci, napravio je ovu jednostavnu tortu  koja je poslužena s tučenim vrhnjem. 

   





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju